tisdag 30 april 2013

"Big Data"

Det snackas om "Big Data", om man ska sattsa på "Big Data" och om vilken betydelse "Big Data" har för olika verksamheter. Därför vill jag försöka mig på att klargöra vad det innebär:

Kort och gott är Big Data vad det betyder - mycket data. Våra datorer och system genererar bara mer och mer data och de traditionella systemen (databaser) man tidigare använt är inte anpassade att hantera så stora datamängder. Stora mängder data blir vanligare och vanligare och det krävs nya system för att kunna använda denna information på ett smart sätt.

Exempel1:

Big Data hos ICA-butiken kan vara insammlade detaljer om när en kund handlar, vad han handlar, vilket märke han handlar, hur dags på dygnet, i vilken butik,  vilken person som satt i kassan, hur mycket växel han fick tillbaka mm. Det blir snabbt stora mängder data och begreppet "big data" innebär att man sammlar denna data och gör den tillgänglig - t.ex. genom ett system som kan ta fram information om hur vanligt det är att kunder handlar tomatketchup kl 11:00 på dagen. Om det visar sig vara mycket vanligt kanske man kan köra en snabb ketchup-kampanj på dagarna i butiken, och sedan byta den till en annan kampanj på kvällen.

Exempel2:

Big Data i WeCloud's WebSecurity innebär att varje surf-transaktion sparas med tid, webbsida, användare, avdelning, plats mm. Den samlade informationen blir mycket stor och kan, med rätt system, användas för att ta reda på exakt vem som surfar på Streaming-sidor på en viss tid eller vilka användare som utsätter sig för flest risker etc. Om det visar sig vara en viss typ av  personer som utsätter sig för hög risk kan man t.ex. välja att avskilja dessa dessa från system de inte behöver ha tillgång till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar