tisdag 13 oktober 2015

Nu börjar det göra ont!

Nu börjar det göra ont på riktigt för företag och organisationer. Skadlig kod, framför allt olika typer av ransomware, börjar ställa till stora problem och kosta mycket pengar för näringsidkare i alla branscher. Det kommer bli värre. Men förhoppningsvis kan dessa otäckheter åtminstone ändra på hur små och medelstora verksamheter tänker runt IT-säkerhet.  

Små och medelstora företag har varit relativt förskonade från de riktigt kostsamma virusinfektionerna och dataintrången under många år. För många verksamheter har IT-säkerhetslösningar varit något man antingen väljer ut efter billigaste pris eller enklaste implementation.

Jag upplever ofta att man i mindre och medelstora verksamheter nästan glömt bort vad IT-säkerhetslösningarnas primära uppgift är. Istället för att se till att man får bästa möjliga IT-säkerhet och skydd läggs istället stor möda på att behöva göra och betala så lite som möjligt. 

Jag får tänka ända tillbaka till "I Love You"-viruset i början av 2000-talet för att hitta IT-chefer och företagsledare som, på stor bredd, såg att IT-säkerhet var viktigt på riktigt. Sedan dess har infektioner och malware inte haft samma uppenbara konsekvenser för verksamheter. Men nu börjar saker och ting ändra på sig.

Även vi som är IT-säkerhetsleverantörer har fokuserat på fel saker. Istället för att fördjupa oss i, och lyfta fram våra lösningars primära uppgift, att skydda system och data, har vi i branschen istället gärna pratat om hur häftiga lösningar vi har, eller hur många smarta kring-funktioner kunden får med på köpet.

När Cryptolocker och annan ransomware nu börjar stoppa verksamheter från att producera, när nätverk ligger nere i dagar på grund av malware och när traditionella antivirusprogram inte stoppar en bråkdel av de hot vi utsätts för, så behövs nya tag. Både från dig som IT-ansvarig och från mig som leverantör av IT-säkerhetslösningar.

Oavsett om du är kund eller leverantör inom IT-säkerhet så vill jag be dig lyfta blicken och se bortom bonus-funktioner, design och varumärken. Ta istället diskussionen om utmaningarna och hitta lösningar som kan skydda din verksamhet, dina kunder och din data.

Konkret och gratis
Jag vill avsluta med ett enkelt, konkret och gratis tips: Spärra EXE, COM, ZIP och SCR-filer i din email-gateway och din web-gateway. Hur många användare behöver egentligen hämta hem denna typer av filer från det stora otäcka Internet? I längden kommer det spara dig långt mycket mer tid att hjälpa användarna att hämta dessa filer på ett säkert sätt, än att tillåta dem rakt in i systemet hos varje användare.

Rikard Zetterberg
VD, WeCloud AB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar