torsdag 31 mars 2016

DDoS är vår tids lynching

DDoS är vår tids lynchning, men där mobben består av ett gäng besatta zombies som egentligen varken tycker eller tänker någonting om något. Strukturen i DDoS-attackerna påminner, på sitt sätt, om de vedervärdiga attacker som otäcka mobbar genomförde i början av 1900-talet; en uppviglare och många hjärndöda följare.

Onsdagen den 30:e mars var en av de värsta dagarna i mitt liv. Det var då WeCloud blev utsatta för den värsta DDoS-attacken i företagets historia. Efter snart 20 timmar har jag varken kunnat äta, sova eller arbeta med det som jag är bra på. 

DDoS står för "distributed denial-of-service" och betyder att en stor mängd datorer skickar så mycket skräp mot ett utvalt offer så att det blir omöjligt att upprätthålla normala funktioner och servicenivåer. 

Som VD för WeCloud har det alltid varit mitt mål att upprätthålla en servicenivå som överträffar våra kunders förväntningar. Igår levererade jag och mitt företag en sämre service än vad våra kunder förtjänar. WeCloud blev DDoS:ad.

Man ska förmodligen inte ta DDoS-attacker personligt, men för mig är det svårt att låta bli. Jag tror att vi måste börja se kriminalitet på Internet på samma sätt som brottslighet i allmänhet. 

Inte nog med att våra kunder blir missnöjda, men mitt företag tvingas lägga både pengar och resurser på problem som medvetet orsakats av kriminella. Och detta orsakas alltså av en uppviglare och en massa zombies!?

Till dig som är kund hos WeCloud vill jag be om ursäkt. Jag har ingenting att skylla på. WeCloud borde ha varit ännu bättre förberedda på den här typen av attacker, och det borde inte ha drabbat dig som kund så hårt. Jag lovar att vi kommer skaffa vapen och försvar efter bästa förmåga för att i framtiden försvara både dig och WeCloud från "zombie-mobben." 

Till dig som vill förbättra ditt DDoS-skydd vill jag gärna tipsa om en helt fantastisk tjänst, som  dessutom är kostnadsfri. För många år sedan var jag och min kollega, Karl Andersson, i Silicon Valley för att hitta intressanta samarbetspartners. Jag hade, innan vår avresa, scoutat ett spännande källarföretag som hette CloudFlare. De erbjuder en kostnadsfri plattform för att sprida ut sin hemsida till mängder av servrar, och radikalt försvåra för DDoS:ande lynchmobbar. Idag är CloudFlare ett av de mest framstående inom området. Läs mer om CloudFlare här.

Nu har vi, med hjälp av Internetoperatörer och datacenter, lyckats dämpa DDoS-attackerna och WeClouds tjänster fungerar återigen som vanligt. För mig återstår två viktiga uppgifter: 
1. Försäkra mig om att vi minimerar riskerna för liknande incidenter i framtiden
2, Hitta "mobbens uppviglare" och ställa denne inför en rättvis domstol

Ännu en gång vill jag be om ursäkt för de problem som WeCloud har orsakat dig och din verksamhet under tiden vi utsattes för dessa attacker.

För mig är inte lynchning och DDoS "vanligt bus".Det är allvarliga saker som jag kommer göra allt för att komma till rätta med. 

Mvh Rikard

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar