onsdag 11 januari 2017

Nytt år och nya hot

Om någon frågar dig vad det ska bli för väder imorgon så har du en bra chans att matcha de mest rutinerade meteorologerna om du svarar att "vädret blir ungefär som idag". Så vad kan vilka hot och attacker kan vi vänta oss av IT-säkerhetsåret 2017?

Under 2016 blev de flesta av oss ofrivilligt bekanta med "ransomware", "VD-bedrägerier" och andra typer av attacker. IBM frågade nyligen 600 företagsledare i USA om deras verksamheter drabbats av ransomware under 2016. Hälften svarade ja och 70 procent av dem hade också valt att betala lösensumman för att återställa sin data.

Ska man förutsäga hur 2017 kommer se ut från ett IT-säkerhetsperspektiv så är ett tips att titta på hur 2016 såg ut. En bra gissning är alltså att vi kommer se en fortsatt ökning av nya ransomware och e-postbedrägerier. 

Under året som gick noterades också se ett antal kritiska intrång hos stora tjänsteleverantörer. Bland annat lyckades hackare dumpa användarnamn och lösenord till fem miljoner Gmail-konton och vid en annan attack lyckades man komma över inloggningsuppgifter till 68 miljoner Dropbox-konton. 

Vi såg också störningar orsakade av DDOS-attacker hos en rad stora tjänsteleverantörer så som PayPal, CNN och VISA. I Sverige drabbades bl.a. sveriges regerings webbplats, Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats, och inte minst WeCloud's egna säkerhetstjänster.

Det finns de som menar att ransomware-attackerna under 2017 kommer riktas allt mer mot vår hårdvara. Min kollega Michael Sutton, CISO på Zscaler, menar att man med tiden insett vikten av fungerande backup och att andelen som kommer vara villiga att betala en lösensumma för att återställa krypterad data därför kommer minska. Hackarnas nya grepp förutspås vara att börja "låsa" hårdvara, inte bara datorer, men också annan utrustning som skrivare, kopiatorer, och hela produktionsanläggningar. 

Vill du förstärka IT-säkerheten i din verksamhet under 2017? I så fall kan det vara idé att göra något annorlunda jämfört med föregående år. Ta ett steg frammåt. Möjligheterna är många och WeCloud har laddat upp med mängder av innovativa funktioner och lösningar för att hjälpa dig i säkerhetsarbetet 2017. 

Genom att flytta de grundläggande IT-säkerhetsfunktionerna; Webbfilter, e-postfilter och AntiVirus, till molnet så får du per automatik en dynamisk säkerhetsplattform som ständigt uppdateras och anpassas efter rådande hotbild. Kontakta gärna mig eller mina kollegor på WeCloud så berättar vi gärna mer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar