måndag 2 april 2012

Antivirusbranschen är trasig!

Företag och privatpersoner spenderar stora pengar på AntiVirus-program som ska skydda deras IT-utrustning, samtidigt stjäl antivirus-programmen mer prestanda och släpper igenom mer skadlig kod än någonsin tidigare. Någonting är fel och trasigt i antivirusbranschen!

I den traditionella modellen matas antivirusprogrammen med en virus-signaturfil för att identifiera skadlig kod. Denna metod gör bara nytta så länge den skadliga koden är äldre än den senaste signaturfilen, som vanligtvis uppdateras en eller två gånger per dygn.

Dagens skadliga kod sprids blixtsnabbt och muteras till mängder av nya varianter på bara några timmar. Under de första timmarna av ett nytt virusutbrott är de flesta antivirus-klienter verkningslösa, trots det fortsätter de att stjäla minne och processorkraft från användarens dator. Kostsamt, ineffektivt och irriterande.

Uppskattningsvis upptäcks cirka 60.000 nya varianter av skadlig kod varje dag, alltså 2.500 nya virus per timma – dygnet runt! Som försvar matar man antivirusprogrammen med allt större signaturdatabaser. En typisk Antivirus-klient ligger idag på mellan 300 och 700 megabyte och upptar i snitt 100 Mb av datorns arbetsminne. Frågan man bör ställa sig är huruvida det ringa skydd som traditionella antivirusprogram erbjuder är värd den förlorade processorkraften, minnet och inte minst investeringen?

Utvecklingen i antivirusbranschen har varit ohållbar en längre tid och situationen blir inte bättre av att mängden skadlig kod fortsätter öka varje dag. Den traditionella metoden för att angripa problematiken är omodern och fundamentalt felaktig.
Flera antivirus-leverantörer har börjat erbjuda en molnbaserad kontrollpanel, där administratören enkelt kan ha kontroll på sina klienter oavsett var de befinner sig. En modell som ser ut att uppskattas av marknaden och som också förenklar installation och drift. Man ska dock vara medveten om att antivirusklienten i sig själv inte skiljer sig särskilt mycket från tidigare intern-administrerade antivirusprogram. Enklare, ja, men ingen förbättrad säkerhet.
Nytänkande och kreativitet efterlyses!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar